Το Πάσχα και το “Φεστιβάλ Χοληστερίνης”

Οι καταχρήσεις του Πάσχα στο Παραδοσιακό Ελληνικό Τραπέζι

Το Πάσχα δυστυχώς έχει συνδυαστεί με υπερκατανάλωση φαγητού. Τα αμνοερίφια έχουν σαφώς την τιμητική τους αυτές τις ημέρες. Η εγκράτεια που υποτίθεται συμβολίζει η σαρακοστή γίνεται μια γιορτή φαγητού και τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό πηγαίνουν περίπατο. Η υπερκατανάλωση κρέατος τόσο λιπαρού, όπως του αρνίσιου, οδηγεί σε υπέρμετρη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων, χοληστερίνης και θερμίδων.

Μεγάλο Σάββατο

Η κατρακύλα ξεκινά δυστυχώς νωρίς από το βράδυ της ανάστασης ανάγοντας το τριήμερο του Πάσχα σε «Φεστιβάλ Χοληστερίνης». Γυρνώντας από την εκκλησία σε όλα τα ελληνικά σπίτια, περιμένει το τραπέζι της λαμπρής, όπου για ανεξήγητο λόγο υπάρχει η «σούπα κορεσμένων» ή αλλιώς η γνωστή μας μαγειρίτσα που όλοι το θεωρούμε φυσιολογικότατο να την καταναλώσουμε τόσο αργά… Εννοείται ότι συνοδεύεται με ακόμη περισσότερες πηγές κορεσμένων όπως διάφορες σαλάτες (αλοιφές: τυροκαυτερή, ρώσικη κτλ), κόκκινα αυγά αλλά και αλκοόλ. Για επιδόρπιο υπάρχει τσουρέκι…. Το ελληνικό κρουασάν (κενές θρεπτικών συστατικών θερμίδες)…

Ημέρα του Πάσχα

Τη μέρα του Πάσχα σε όλες τις ελληνικές αυλές επικρατεί ένα πανδαιμόνιο και το «Φεστιβάλ Χοληστερίνης» βρίσκεται στην κορύφωσή του. Τα αρνιά γυρνούν ανελέητα στις σούβλες και παντού επικρατεί η υπέροχη μυρωδιά των θειούχων ενώσεων, δηλαδή του ψημένου κρέατος. Όλοι έχουν την εντύπωση ότι πέρασαν υπέροχα το Πάσχα και καυχιούνται για το ότι έφαγαν τουλάχιστον μισό κιλό αρνί και ότι ήπιαν πολύ αλκοόλ.

2η Μέρα Πάσχα

Το «Φεστιβάλ» τελειώνει τη 2η μέρα του Πάσχα, όπου υπάρχουν σε όλα τα ελληνικά τραπέζια, όλα τα παραπάνω. Δηλαδή μαγειρίτσα που περίσσεψε από το βράδυ του Σαββάτου (αν δεν έχει καταναλωθεί για πρωινό την Κυριακή), άπλετο ψητό αρνί, κόκκινα αυγά, τσουρέκι, αλοιφές κ.ά.

Τι μπορούμε να κάνουμε για όλα αυτά;

Αρχικά, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τρώμε, και σαφώς ούτε και η τελευταία…! Δεν είναι απαραίτητο να υπερκαταναλώσουμε φαγητό για να περάσουμε καλά. Περάσαμε όμορφα γιατί αυτές τις μέρες τις περνάμε με την οικογένειά μας και με ανθρώπους που αγαπάμε. Περάσαμε όμορφα γιατί συνειδητοποιούμε ότι είμαστε τυχεροί έχοντας στη ζωή μας ανθρώπους και αγάπη. Αποσυνδέουμε δηλαδή την κατανάλωση φαγητού με τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Γι αυτούς που θέλουν βέβαια υπάρχουν κάποιου είδους συμβουλές για τις ημέρες αυτές.

Γενικές συμβουλές

  • Αρχικά για το Μεγάλο Σάββατο και την Ανάσταση. Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι το βράδυ θα καταναλώσουμε πολλές θερμίδες, φροντίζουμε στη διάρκεια τις ημέρας να καταναλώσουμε λιγότερο φαγητό απ’ ότι συνήθως. Επιλέγουμε κάποια σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο ή κάτι άλλο ελαφρύ.

  • Ακόμα και για τη μαγειρίτσα υπάρχει λύση. Έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε μαγειρίτσα αντικαθιστώντας τα εντόσθια με μανιτάρια; Σας ακούγεται περίεργο, ίσως και τραβηγμένο, το καταλαβαίνω. Δεν έχετε όμως να χάσετε τίποτα. Φτιάξτε την όπως συνήθως με μόνη διαφορά τα μανιτάρια και θα ανακαλύψετε ότι η γεύση της είναι ακριβώς ίδια με την… αυθεντική «σούπα κορεσμένων».

  • Επιλέξετε κατσίκι αντί για αρνί στο Πασχαλινό σας τραπέζι. Έχει σημαντικά λιγότερες θερμίδες, ενώ έχει παρόμοια γεύση. Μπορεί να είναι λίγο ακριβότερο απ’ το αρνί αλλά αξίζει τον κόπο.

  • Μειώστε κι άλλο την κατανάλωση θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών με το να βάλετε στο γιορτινό τραπέζι διάφορες σαλάτες με φρέσκα λαχανικά και από αλοιφές μελιτζανοσαλάτα ή τζατζίκι (σκεφτείτε ότι στην ουσία είναι γιαούρτι).

  • Αν θα φάτε και αυγό, προμηθευτείτε αυγά ελευθέρας βοσκής που έχουν καλύτερα λιπαρά, μειώνοντας επίσης λίγο και το κρέας που θα φάτε στο τραπέζι!

  • Τέλος, αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες, προτιμήστε ψητές ή σε πατατοσαλάτα με λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο.

Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα είναι ημέρες κατάνυξης αγάπης και ελπίδας. Εύχομαι ολόψυχα το μήνυμα της Αναστάσεων του Κυρίου να φέρει σε όλους τους ανθρώπους τα καλύτερα! Και μην ξεχνάτε, διατροφή σημαίνει υγεία!